Mont Ventoux 2011

20-23 mei 2011
Mont Ventoux, Frankrijk

Twee weken voordat we afreisden naar de majestueuze “berg met veel wind”, was de eerste echte kennismaking met het beklimmen van een berg voor een aantal van ons de beklimming van de “oude holle weg” in Berg en Dal – dé beklimming van het Nijmeegse rijk. 700 meter lang en 9% gemiddeld. Bovenaan deze holle weg daalde een immense stilte over ons kleine pelotonnetje en de twijfel over het klaar-zijn voor het echte werk sloeg toe… Want hoe kun je met al het fatsoen van de wereld 700 meter klimmen afzetten tegen het beklimmen van de Mont Ventoux – 21 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%…

Volgestouwd met koolhydraten, vol goede moed maar ieder met z’n eigen vragen en twijfels, beginnen 12 wielrenners aan de 21km lange klim. Het weekend is nu al geslaagd: het is een plezierig samenzijn waar sportieve uitdagingen, waterpolo en een lunch-wijnproeverij los van elkaar al streven om voor altijd de waardevolste herinnering te blijven van het eerste Wielerbroeders-weekend. Maar nu we begonnen zijn aan het echte doel van dit weekend, is de berg het enige dat telt. Het profiel van deze berg is uit den treuren besproken en geanalyseerd: de eerste 5 vals platte kilometers, gevolgd door 8 kilometer bos en haarspeldbochten, vervolgens het laatste gedeelte door het maanlandschap waar de wind vrij spel heeft. Elke kilometer van deze berg moet gerespecteerd worden, zo heeft een Amerikaan uit Texas ons verteld, want als je de berg niet serieus neemt, dan zal zij je verslaan… en hard ook.

In volle ernst ploegt iedere broeder zich in eenzaamheid naar boven. De één weet te genieten van natuur en de omgeving, de ander verwenst de dag dat hij besloten heeft om mee te gaan naar dit weekend, terwijl een kilometer later de gevoelens van de één en de ander verwisseld zijn. 21 kilometer in gevecht met een berg… dat moet je zelf doen, zelf beleven, zelf overwinnen..

De één na de ander komt boven op de top. Een ieder is de berg op z’n eigen manier tegengekomen en heeft de berg op z’n eigen manier overwonnen. De 21 kilometers zijn weggetrapt, grenzen zijn verlegd, overwinningen zijn behaald en een nieuwe groep fietsers is geboren: vanaf dit moment bestaan “de Wielerbroeders”. Vanaf dit moment delen we niet alleen onze passie voor fietsen..

Van dit fietsavontuur is zelfs een magazine gemaakt!